Klassieke schildercursus

Kunstschilder Dirk-Jan Zetstra, afgestudeerd aan de Acedemie Minerva in Groningen, een realistisch schilder, nodigt u uit om deel te nemen aan zijn schildercursus met traditionele technieken.

Wat gaat u leren?

  • De basiselementen, zoals compositie, perspectief en kleur.
  • Algemene begrippen als licht/donker-contrast en koud/warm-contrast.
  • Diverse schildertechnieken, zoals nat-in-nat, glaceren, impasto, onderschilderingen, etc.
  • Plezier hebben in het schilderen door te weten wat u doet.

U kunt op elk gewenst moment starten met de cursus. De totale groep zal bestaan uit maximaal 8 personen.

Tijden:

Dinsdagochtend              9.30 – 12.00 uur

Dinsdagmiddag             13.30 – 16.00 uur

Dinsdagavond                19.30 – 22.00 uur

Woensdagmiddag          13.30 – 16.00 uur

Woensdagavond            19.30 – 22.00 uur

Donderdagavond           19.30 – 22.00 uur

Hoe ziet de cursus eruit?

In de cursus worden verschillende facetten van het schilderen behandeld. Alle cursisten schilderen hun eigen onderwerp. Dit kan een eigen foto of schets zijn, je kunt een Oude Meester naschilderen en op de cursus zijn stillevens aanwezig. Je leert om dat wat je ziet, realistisch weer te geven op het schildersdoek. Door uitleg over de techniek van het schilderen en tips over het goed te kijken naar je onderwerp, krijg je controle over je schilderij.

We schilderen met olieverf. De langzame droging van de verf is gunstig om het schilderen onder de knie te krijgen. Je hebt namelijk voldoende tijd om kleuren te mengen en nat-in-nat te schilderen.

Wat kost het?

10 lessen 185,- euro (incl. BTW) excl. materiaal.

Een oriëntatie les bijwonen kan ook.

1 oriëntatieles 10,- euro (incl. BTW) excl. materiaal.

Wat heeft u nodig?

– terpentine en een potje voor de terpentine.
– olieverf  (voor de eerste les gebruiken we ultramarijn blauw, gebrande omber en titaanwit)
– poetsdoek/keukenrol of iets dergelijks.
– paletmes.
– palet.
– doek/paneel (formaat naar eigen keuze).
– penselen.

– En het is handig als je een foto meeneemt die je na wilt schilderen. Stillevens maken kan natuurlijk ook. Voorwerpen voor een stilleven zijn aanwezig.

Wilt u een schildercursus volgen?

Stuur een mail aan dirkjanzetstra@gmail.com onder vermelding van naam, email-adres en telefoonnummer* en de dag waarop u les wilt nemen.

Of bel 06 17 27 20 55. Wilt u liever op een andere dag les? Wellicht is er iets mogelijk. Neem dan even contact op.

* Uw mailadres en telefoonnummer worden alleen gebruikt voor communicatie over de cursus

Waar wordt de cursus gegeven?

In het atelier aan de Aweg 47, 9718 CX te Groningen.

Ik had al diverse schildercursussen gevolgd, maar olieverf was nog nooit aan bod gekomen. Ook wilde ik graag wat meer ‘de diepte in’. Op internet vond ik het cursusaanbod van Dirk-Jan Zetstra. Gedegen, klassieke schilderlessen in een prachtige galerieruimte. Een schot in de roos. Vanaf les een was ik verkocht!!

Dirk-Jan is een bevlogen kunstenaar en enthousiast docent. Hij neemt je stap voor stap mee in de manier van schilderen van de oude meesters. Hij vertelt, doet voor en sluit aan op individuele mogelijkheden en vragen. In de groep doet ieder zijn ding, je kiest je eigen onderwerp. Ik heb me vooral gestort op het schilderen van portretten en met hulp van ‘de meester’ krijg ik er langzamerhand meer grip op.
Omdat de groep niet groot is krijg je veel persoonlijke aandacht.

Dirk-Jan geeft opbouwende kritiek, zodat je verdere stappen kunt zetten.
Met zijn concrete aanwijzingen aan het eind van de les kan ik ook thuis verder werken aan een schilderij.
Als kroon op het werk werd het cursusjaar in juni 2018 afgesloten met een gezamenlijke expositie. Een maand lang hing ons werk in de mooie galerie!

Het schilderen met olieverf vind ik fantastisch. Het is smeuïg en je kan er lang in doorwerken. De technische kant van olieverf komt bij Dirk-Jan ruimschoots aan de orde. Dat maakt het razend interessant. Het mengen van kleuren, verschillende paletten, het gebruik van mediums, glaceren, etc. .. Er valt zo veel te leren!
Als ik na de les op dinsdagochtend naar huis fiets kan mijn dag al niet meer stuk.

Spontaan ben ik tegen deze schildercursus aangelopen en ik moet absoluut zeggen dat ik erg blij ben dat ik deze ben gaan volgen. De klassieke stijl, zoals die van Rembrandt en Caravaggio, zo uit de eerste meesterhand voorgedaan en uitgelegd. Een goede leraar, rustig met een speelse serieusheid. Dirk-Jan beheerst de materie volledig, is gewoon een echte klassieke schilder en heeft passie voor wat hij doet. Het atelier heeft trekken van een klein laboratorium met alle opstellingen waarmee hij zijn eigen verf maakt. Verf die tegen de eeuwigheid bestendigd is. Zoals dat hoort.

Tijdens de beginnerscursus veel geleerd, natuurlijk vooral de basis zoals claire-obscure en het mengen van de basiskleuren. Leren kijken naar het licht en ook het globaal uitwerken van de opzet in plaats van te snel in de details te gaan werken. Leren hoe je je schilderij laag voor laag opbouwt. Een mooie ervaring om te merken hoe snel je effect hebt met bepaalde technieken. Af en toe is het ook echt hopeloos wat je op het doek aanbrengt en wil je liever stoppen maar met een paar aanwijzingen hier en een verbetering daar lukte het iedere keer om iets te creëren waar ik blij mee was. Het resultaat heeft me eigenlijk iedere keer verbaasd, maar dat heeft misschien te maken met dat ik werkelijk nog nooit geschilderd had. De sfeer tijdens de les is erg ontspannen. Het is gezellig, koffie en koek met klassieke muziek op de achtergrond terwijl Dirk-Jan bijvoorbeeld uitweidt over de technieken van oude meesters en jij naar je doek staart van “tja, ehm… poeh.. ehm… goh… waar zal ik wat nu eens op gaan smeren”.

Ik heb in deze cursus met plezier echt iets nieuws geleerd en raad iedereen die benieuwd is naar zichzelf op het schildersvlak deze cursus dan ook van harte aan.

Toen ik de cursusflyer op de deur van de galerie las dacht ik meteen: deze man kan me leren schilderen zoals ik dat op de kunstacademie nooit heb kunnen leren. Waar op de kunstacademie vooral gehecht werd aan vrije expressie, wilde ik juist realistisch schilderen.

Diezelfde middag heb ik een mailtje gestuurd, en een week later ging ik langs voor mijn eerste proefles. Inmiddels heb ik al bijna drie jaar les bij Dirk-Jan, en wat mij betreft blijf ik hier nog minstens drie jaar. Ik ging de lessen in met voorkennis over acrylverf. Toch heb ik mijn eerste proefles verlaten met een liefde voor olieverf. Het maakte niets uit dat ik nog nooit eerder een tube olieverf had gezien.

Naast de schilderstijl van Dirk-Jan, spreekt ook zijn stijl van lesgeven me aan. Je kunt zelf een voorbeeld meenemen naar de les van wat je (ongeveer) wilt maken. Dit kan een zelfgemaakte foto zijn, een schets, een afbeelding uit een boek of iets van het internet. Vervolgens leer je hoe je dit werk kunt opzetten, welke techniek je het beste kunt gebruiken en zo maak je stap voor stap je werk. Daarnaast kun je bij Dirk-Jan met al je vragen over compositie, kunstgeschiedenis, materiaal of technieken terecht.

Na een paar lessen ga je altijd met iets moois naar huis. Mocht je even niets kunnen bedenken om te maken, dan heeft Dirk-Jan binnen een paar minuten een mooi stilleventje voor je klaargezet. Ik kwam ooit de les in met een ruwe schets op een gekreukeld papiertje, en het eindresultaat hangt nu boven mijn bed.