Levensloop

Mijn naam is Dirk-Jan Zetstra. Ik ben geboren in Groningen in het jaar 1984. Daar ben ik nog steeds woonachtig en ik heb hier mijn atelier.

Van jongs af aan was ik altijd al bezig met tekenen. Dit deed ik als hobby en al in mijn middelbare schooltijd leek het mij mooi om hier later mijn beroep van te maken. Ook van huis uit heb ik het schilderen meegekregen. Mijn vader wilde vroeg ook kunstschilder worden, maar dat werd hem afgeraden, omdat het lastig is daar je brood in te verdienen. Het enthousiasme voor de kunst heeft hij wel op mij overgedragen. In de tijd dat ik tekende als hobby, merkte ik wel dat ik daarvoor talent had gekregen. Ik wilde die talenten graag ontplooien.

Ik heb de opleiding gevolgd als grafisch vormgever in Zwolle. Tijdens mijn opleiding daar merkte ik dat het grafisch vormgeven veel computerwerk is en dat er geen of weinig tekenvaardigheid meer aan te pas komt. Al gauw kwam ik er achter dat ik meer richting het schilderen wilde. En dus volgde ik de opleiding aan de academie Minerva in Groningen. Sinds 2010 ben ik afgestudeerd als beeldend kunstenaar richting het schilderen. In de loop de van tijd ben ik schildercursussen gaan geven. Het is mooi om kennis, die je in de loop van de tijd hebt ontwikkeld, over te dragen aan cursisten die daarmee weer met veel plezier gaan schilderen.

Mijn werk

Ik begin het schilderij altijd met een onderschildering. Zo krijg ik een overzicht van het schilderij. Vervolgens ga ik daar met dunne lagen kleur weer overheen. Ik breng laag over laag en kleur over kleur aan, zodat je de optische werking van diepte krijgt. Daardoor krijgt de verf ook een diepe en levendige uitstraling. Ik werk met olieverf op doek of op paneel.

Ik vind het mooi om interieur-schilderingen te maken, landschappen of portretten. Dat zijn mijn hoofdonderwerpen. Daarin is het belangrijk wat de compositie is en hoe het licht valt. Soms zit er een symbolische betekenis in verwerkt. Veel van mijn schilderijen vallen onder het genrestuk. Hier beeld ik mensen af in hun dagelijkse bezigheden.  Ook doe ik portretten in opdracht.

Motivatie en inspiratie

De ‘vanitas’ gedachte is een belangrijk thema in mijn werk. Vanitas betekent ‘ijdelheid’ of ‘vergankelijkheid’. ‘IJdelheid der ijdelheden’ zegt Prediker. Alles is vergankelijk en najagen van wind. Een thema dat ook veel door de 17e-eeuwse meesters gebruikt werd. Wat is de zin van het bestaan? Je werkt, eet en doet, maar waarvoor heeft God de mens gemaakt? Om God lief te hebben en de naaste als zichzelf.

Deze vanitas-gedachte kan soms zitten in de symboliek in de voorwerpen, een teder licht van de zonnestralen in de ochtend of een mens die bezig is met de alledaagse dingen. Kleine dingen in een dag waar we gauw aan voorbij leven, maar die wel waarde hebben, al zijn het dingen die snel weer vergaan.