Over mij

Levensloop

Mijn naam is Dirk-Jan Zetstra. Ik ben geboren in Groningen in het jaar 1984. Daar ben ik nog steeds woonachtig en ik heb hier mijn atelier.

Van jongs af aan was ik altijd al bezig met tekenen. Dit deed ik als hobby en al in mijn middelbare schooltijd leek het mij mooi om hier later mijn beroep van te maken. Ook van huis uit heb ik het schilderen meegekregen. Mijn vader wilde vroeg ook kunstschilder worden, maar dat werd hem afgeraden, omdat het lastig is daar je brood in te verdienen. Het enthousiasme voor de kunst heeft hij wel op mij overgedragen. In de tijd dat ik tekende als hobby, merkte ik wel dat ik daarvoor talent had gekregen. Ik wilde die talenten graag ontplooien.

Ik heb de opleiding gevolgd als grafisch vormgever in Zwolle. Tijdens mijn opleiding daar merkte ik dat het grafisch vormgeven veel computerwerk is en dat er geen of weinig tekenvaardigheid meer aan te pas komt. Al gauw kwam ik er achter dat ik meer richting het schilderen wilde. En dus volgde ik de opleiding aan de academie Minerva in Groningen. Sinds 2010 ben ik afgestudeerd als beeldend kunstenaar richting het schilderen.
 

Mijn werk

Ik begin het schilderij altijd met een onderschildering in grijs tinten. Zo krijg ik een tonale eenheid. Vervolgens ga ik daar met dunne lagen kleur weer overheen. Ik breng laag over laag en kleur over kleur aan, zodat je de optische werking van diepte krijgt.  Daardoor krijgt de verf ook een diepe en levendige kleur. Ik heb een beperkt palet van aardtinten en zwarten en witten, want anders trekt de kleur te veel de aandacht. Zo probeer ik een verstilling aan te brengen die tijdloos is. Ook werk ik met paletmes en dikke lagen verf om zo textuur te krijgen die zorgt voor de optische illusie.

Belangrijk in mijn werk vind ik het zogeheten Claire-obscure, zeg maar het licht-donker in het schilderij. De onderwerpen van mijn schilderijen kunnen hedendaags zijn, het zogenaamde genrestuk. Maar door de sterke licht-donker effecten grijp ik terug op de 17e-eeuwse schilderkunst.

Ik werk met olieverf op doek. De meeste van mijn schilderijen vallen onder het genrestuk.  Hier beeld ik mensen af in hun dagelijkse bezigheden. De laatste tijd richt ik me ook op het oriëntalisme, met een Bijbelse achtergrond. Ook doe ik portretten in opdracht.
 

Motivatie en inspiratie

De ‘vanitas’ gedachte is een belangrijk thema in mijn werk. Vanitas betekend ‘ijdelheid’ of ‘vergankelijkheid’. ‘IJdelheid der ijdelheden’ zegt Prediker. Alles is vergankelijk en najagen van wind. Een thema dat ook veel door de 17e-eeuwse meesters gebruikt werd. Wat is de zin van het bestaan? Je werkt, eet en doet, maar waarvoor heeft God de mens gemaakt? Om God lief te hebben en de naaste als zichzelf. Daarom ben ik zo gefascineerd door de mens. Die is het kroonjuweel op de schepping. Dat licht-donker spel in mijn schilderijen onthult iets van de bezigheden van de mens. Dat geeft een diepere lading aan het werk. Ook neemt het licht een belangrijke plaats in, het onthult de alledaagse bezigheden van de mens die zwoegt onder de zon.

It's a Bosweb.site!